eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Intim bepillantás a bálnacsalád életébe

A negyventonnás óriás gyengéden átöleli uszonyával kicsinyét, amint a trópusi vizek felől a sarkvidék felé tartanak - ilyen és ehhez hasonló, soha nem látott képek láthatók az Animal Planet filmjében, amely a hosszúszárnyú bálnák életét mutatja be.

A 70 perces film végigkíséri a két főszereplő, Mara és kicsinye, Kell útját, egészen utóbbi születésének pillanatától, amikor még tiszta fehér, de máris egy tonna. Világra jöttének pillanatától a tápláló anyatejnek köszönhetően hihetetlen ütemben gyarapszik.

A hosszúszárnyú bálnák a meleg trópusi vizekben hozzák világra utódaikat, majd amikor azok már eléggé megerősödtek, a táplálékban gazdag sarkvidéki vizek felé veszik az irányt. Itt a kifejlett egyedek naponta több mint egy tonna krillt - egy apró tengeri rák, amely hatalmas tömegben él - fogyasztanak.

Hatalmas méretük ellenére - 15 méteresre is megnőnek - a tudósok még mindig meglehetősen keveset tudnak a hosszúszárnyú vagy púpos bálnákról, ezért is számít különlegesnek az Animal Planet filmje, amelyet Polinéziában, valamint Hawaii, Alaszka és Új-Foundland partjainál vették fel, narrátora pedig Meryl Streep.

Egyes jeleneteket - például amikor az anyaállat alvás közben mozdulatlanul fekszik a tengerfenéken, miközben borja körbeúszkálja - korábban még soha nem filmeztek le. (A filmből kivett képkockákat megnézheti a Daily Telegraph oldalán.)

Az állatfaj egyik sajátos jellemzője a hímek összetett és egyedről egyedre változó éneke, amely ismétlődve több órán át tarthat, és valószínűleg az udvarlást szolgálja.

A film sugárzása egybeesik a japán bálnavadász flotta akciójával, amely ebben a szezonban ezer bálnát akar zsákmányolni, köztük ötven hosszúszárnyú bálnát, amelyet pedig 1963 óta nemzetközi egyezmény véd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×