A kobrakirály 15 emberrel tudna egyszerre végezni

Infostart
2007. december 8. 15:37
Az óriás köpködő kobra egy új alfaját fedezték fel Kenyában: a rekordméretű hüllő hossza majdnem három méter, a mérge pedig elég legalább 15 ember meggyilkolására - jelentette be egy környezetvédő csoport.

A WildlifeDirect szakértői szerint ez a világ legnagyobb kobra-alfaja, és teljesen egyedülálló a maga nemében. Naja Asheinek nevezték el James Ashe tiszteletére, aki kígyófarmot alapított a kenyai partoknál, ahol a gigantikus höllőt felfedezték.

"Az új kobrafaj felfedezése nagyon izgalmas, és megerősíti azt, ami egyébként is nyilvánvaló: sok felfedezetlen állatfaj él még, és közülük több száz ki is hal, anélkül, hogy tudnánk róluk, mert rosszul gazdálkodunk a Földdel" - hangsúlyozta a csoport vezetője, Richard Leakey.

A néhai Ashe volt az első, aki az 1960-as években a szokásosnál nagyobb köpködő kobrát fogott be, és már akkor úgy vélekedett, hogy az egy új alfajhoz tartozik.

Az általa alapított Bio-Ken kígyófarm jelenlegi vezetője, Royjan Taylor szerint azért is szükséges, hogy az új alfajt elismerjék, mert meg kell találni halálos marása ellenszerét. "A Naja Ashei marása a többiekénél is halálosabb. Az emberek pedig egyáltalán nem törődnek a kígyókkal; sokat beszélnek a delfinek és a nagymacskák megmentéséről, de a kígyókéról soha" - hangsúlyozta.