Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megfejtették, miért szeretik a férfiak a sokkal fiatalabb nőket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szakemberek bebizonyították, hogy sok férfi a több utód érdekében keres nála jelentősen fiatalabb feleséget. Az optimális korkülönbség 15 év.

A sztárvilágban sok olyan pár fordul elő, akinél nagy a korkülönbség. Ilyen a 82 éves Tony Curtis és a 40 éves Jill Vandenburg vagy a 63 éves Michael Douglas és a 38 Catherina Zeta Jones.

A Biology Letters című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a férfiak a nagyobb termékenység miatt választanak fiatalabb feleséget, míg a nőket az idősebb férfiak nagyobb vagyona és magasabb társadalmi státusa vonzza, ami ideális feltételeket termet az utódok felneveléséhez.

Ezt az elképzelést már régen megfogalmazták, de vajmi keveset tettek a bizonyításért. A mostani kutatást Turkui Egyetem tudósai végezték, méghozzá az ország északi részén élő lapp népesség 17-19. századi házassági adatait alapul véve, amelyek az egyházi nyilvántartásban maradtak fenn.

A szakemberek azt tapasztalták, hogy azok a lapp férfiak örökítették tovább a génjeiket a legtöbb - a felnőtt kort megérő - utódnak, akik náluk 14,6 évvel fiatalabb nőt vettek feleségül.

Mindkét fél jól jár

A kutatást vezető Samuli Helle elmondta: a fiatal nők a legtermékenyebbek, az idősebb férfiak pedig már megfelelő gyakorlattal rendelkeznek a vadászatban, a halászatban és a rénszarvas-tenyésztésben, így megfelelő feltételeket tudtak biztosítani gyermekeik felneveléséhez.

A adatokból ugyanakkor az is világosan kiderült, hogy a házastársak közötti átlagos korkülönbség sokkal kisebb volt. Ennek minden bizonnyal szociális okai voltak, nevezetesen, hogy a lapp társadalomban helytelenítették nagy korkülönbségű emberek egybekelését.

Melegebb egyenlő több fiú

Múlt héten Samuli Helle publikált egy másik érdekes tanulmányt is a lappokkal kapcsolatban. Eszerint a melegebb években több fiúgyermek születik, egy Celsius-foknyi melegedés egy százalékkal több fiút eredményez.

Korábban németországi vizsgálatokban is hasonló eredményre jutottak, a huszadik század végén több fiúgyermek született a melegebb szélességi körökön, mint északabbra; ennek okát ugyanakkor még tárták fel.