Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sikerül-e megállítani az időzített rák-bombát?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2020-ra a jelenlegi harmadával emelkedhet a daganatos betegségben szenvedők száma - figyelmeztet a brit kormány jelentése.

Míg 2001-ben 224 ezren szenvedtek rákos megbetegedésben Nagy-Britanniában, ez a szám 2020-ra közel 300 ezerre emelkedhet a brit kormány becslései szerint.

A megbetegedések feléhez ráadásul olyan okok vezetnek, amelyeket egyszerűen meg lehetne előzni; ilyenek például a dohányzás, a túlzott napozás és a túlsúlyosság.

A szigetországi aggodalmakhoz hozzájárul, hogy ugyan a túlélési esélyek egyre jobbak, de a gyógyulási mérték lassabb, mint a többi európai országban.

Az adatok hatására a brit kormányfő, Gordon Brown és az egészségügyi miniszter ötéves rákellenes programot hirdetett hétfőn. Ennek során a lakosság figyelemfelhívása mellett kiterjesztik és modernizálják a vizsgálatokat.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) azt ígéri, hogy 2008 végére eljutnak oda, hogy 31 napon belül minden daganatos beteg kap sugárkezelést.

Minden, a daganatos betegekkel foglalkozó központot felszerelnek egy digitális mammográfiai műszerrel, amely hatékonyabban kiszűri a mellrákot. Emellett a tervek szerint kiterjesztik a béldaganatok szűrővizsgálatát.

A kormány emellett megfontolja, hogy betiltja a cigaretta-automatákat, és szigorítja a dohánytermék boltokban való elhelyezésének szabályain.