A világ legnagyobb CT-jével vizsgálják a "dínómúmiát"

Infostart
2007. december 4. 05:30
A bőrnek, az izmoknak, az inaknak és az egyéb szöveteknek csak nagyon ritkán marad nyomuk, miután egy élőlény megkövesedik, ám mindezek ma is megfigyelhetők annak a dinoszaurusznak a maradványain, amelyet Észak-Dakota államban találtak a tudósok.

A szövetségi államban talált, 67 millió évvel ezelőtt élt példány a hadroszauruszok családjába tartozik, tökéletes épségben megkövesedett maradványaiból pedig a tudósok arra következtetnek: testfelépítése lehetővé tette, hogy gyorsabb legyen akár a Tyrannosaurus rexnél is.

A paleontológusok szerint az e dinoszauruszcsaládba tartozó őslények fara méretesebb volt, mint azt korábban gondolták, vagyis nagyobb lehetett az izomtömegük ezen a testtájon, emiatt pedig a nagy ragadozókat is lehagyhatták.

Lehetséges, hogy a hadroszaurusznak, amelyet megtalálásának helyszíne miatt Dakotának becéznek, egyes belső szervei is megkövesedtek, ezt is vizsgálják most a szakértők, amihez a világ legnagyobb komputertomográfját használják.

Tudják, milyen lehetett a színe

"Hihetetlen, amikor először rápillant az ember - lelkendezett Phillip Manning, a Manchester Egyetem paleontológusa. - Mélysége és struktúrája van a bőrnek. A mintázat részletessége egyszerűen lélegzetelállító."

Mivel az állat bőre is megkövesedett, a kutatók nem tudják megmondani, milyen színű lehetett egykor. Lehetséges, hogy Dakota nem egyszínű volt, legalábbis erre utal a csíkozott mintázat, ami a ma élő "átmenetes" színű hüllőknél fordul elő.

A dinoszaurusznak - amelyet még 1999-ben találtak a tudósok - nincs mellkasa, valószínű tehát, hogy részben felfalták a húsevők, mielőtt szervei megkövesedtek.

Teteme minden bizonnyal savas környezetbe került, az üledék gyorsan körülfogta, és az ásványok behatoltak teste szerves molekuláiba, mielőtt azok bomlásnak indulhattak volna.