Hamarosan a mozgás helyett is pirulákat szedhetünk

Infostart
2007. december 3. 09:45
A testmozgásnak számos jótékony hatása van a szervezetre. Az egyik az, hogy jelentősen javíthatja a depressziósok vagy a rosszkedvű emberek hangulatát. A hatás azonban hamarosan tabletta formájában is elérhető lesz.

Az egyesült államokbeli Yale Egyetem kutatói egereken végzett kísérletekkel vizsgálták azt a kémiai anyagot, amely a mozgás során termelődik a szervezetben, és amely jelentősek képes javítani a hangulatot.

Az összefüggés a mozgásban gazdag életmód és a jó hangulat között már régóta ismert a kutatók számára, most azonban az agy egyik területére, a hippokampuszra koncentráltak, arra az egységre, amely a többi mellett az emlékezet működésében és a térbeli tájékozódásban is szerepet játszik.

Működésének vizsgálatától azt várják a kutatók, hogy hatékonyabb gyógyszereket tudnak majd előállítani a depresszió kezelésére.

A vizsgálatok során azt is megpróbálták kideríteni, hogy melyek azok a gének, amelyek mozgáskor a legaktívabbak az agyban.

A kutatásnak máris vannak kritikusai, akik azt állítják: egészen más hatással van az emberekre a mozgás és a gyógyszeres kezelés, a kettőt nem lehet sem összehasonlítani, sem egymással kiváltani.