eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az erdők menthetik meg Európát

Európa egyre nagyobb részét borítják erdőségek, amelyek a korábban gondoltnál sokkal több szén-dioxidot képesek megkötni - mutatta ki egy tanulmány. Az erdők, mint természetes szénelnyelők, kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az üvegházhatást okozó gázok légköri szintjének csökkentésében.

A Helsinki Egyetem kutatói egyebek mellett az európai erdőtakaró változását vizsgálták, és kiszámították, hogy mennyi szén-dioxidot kötnek meg a fák. A tanulmány szerint a világ 50, erdővel legnagyobb mértékben borított országa közül 22-ben, köztük az Európai Unió több tagállamában nőtt az erdőségek kiterjedése.

A több fa több szén-dioxidot köt meg, sokkal többet annál, mint amennyire a tudósok számítottak. Becsléseik szerint 1990 és 2005 között az EU erdei a közösség kibocsátása 11 százalékának megfelelő mennyiségű szén-dioxidot vontak ki a légkörből.

A kutatócsoport egyik tagja kijelentette: a durva becslések szerint az erdők kétszer annyival képesek mérsékelni a légkörben lévő szén mennyiségét, mint az Európában jelenleg használt megújuló energiaforrások.

A jó hírt beárnyékolja ugyanakkor, hogy az egyre gyakoribb szárazságok miatt a jövőben jelentősen csökkenhet a vegetáció szén-dioxid-elnyelő képessége.

A kutatók ezzel együtt úgy vélik: az erdőterület további növelése könnyebben elérhetővé teszi azt a formálódó uniós célkitűzést, hogy a közösség szén-dioxid kibocsátása 2020-ban 20 százalékkal legyen kevesebb az 1990-es szintnél.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×