eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rákkeltő-e az éjszakai munka?

Az Egészségügyi Világszervezetnek a rákkutatással foglalkozó részlege decemberben a rákot potenciálisan elősegítő tevékenységnek fogja minősíteni az éjszakai műszakban végzett munkát - jelentette az AP hírügynökség. Tanulányok szerint ugyanis az éjszakai dolgozók között magasabb a prosztata- és mellrákosok aránya.

Az Amerikai Rák Társaság közölte, valószínűleg a Nemzetközi Rákkutatási Szövetség decemberben nyilvánosságra kerülő véleménye után maga is potenciális rákkeltő tevékenységnek minősíti az éjszakai műszakot. A társaság eddig ahhoz tartotta magát, hogy a két dolgot nem lehet bizonyíthatóan összekapcsolni.

Lecsökken a rák ellen védő melatonin termelése

Tudósok szerint az éjszakai műszak azért lehet veszélyes, mert kizökkenti az ember bioritmusát. Az elalvásban segítő, és a tumorok kialakulását potenciálisan megakadályozó melatonin hormon például éjszaka képződik.

Mark Rea, a Fénytani Kutatások Intézetének vezetője a New York-i Rensselaer Intézetben arra utalt, hogy az éjszakai dolgozók amúgy is rosszul alszanak, ami még inkább legyengítheti szervezetüket.

"Az éjszakai műszakosok olyan nappali dolgozók, akik megpróbálnak nem aludni a munkahelyükön" - mondta.

Aaron Blair az amerikai Rákkutatási Intézet munkatársa szerint ami még rosszabb, az a műszakok állandó váltogatása.

Megbízhatóbb minta kell

Az utóbbi években több tanulmány is úgy találta, hogy a több éven át, éjszaka dolgozó nők hajlamosabbak a mellrákra. A férfiaknál kialakuló prosztatarák esetében kevesebb bizonyíték áll rendelkezésre.

A vizsgálatokat eddig jobbára csak nővéreken és repülőgépek személyzetén végezték, és szakértők szerint nagyobb és változatosabb mintára van szükség az összefüggés bizonyítására.

A piros lámpa nem árt egyedül

Ha sikerül kétséget kizáróan bizonyítani az angol nyelvterületen "sírkert-műszaknak" is nevezett éjszakai munka veszélyeit, az világszerte többszázmillió ember életére lehet kihatással. Emellett az időzónákat figyelmen kívül hagyó globális gazdaság számára komoly károkat okozhat, ha mozgalom indul az éjszakai munkavégzés ellen.

Egyes munkaadók olyan világítással kísérleteznek, amely nem hat az agy melatonin termelésére. De, mint az AP hírgynökség megjegyzi, egyelőre csak a vörös szín az, amely szóba jöhet - ilyen fényben azonban az emberek nagy többsége nem akar dolgozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×