eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma

Horror a kórházban: három napra lefagyasztották az újszülött agyát

Három napra "lefagyasztották" egy újszülött kislány agyát az orvosok Nagy-Britanniában, hogy megmentsék a súlyos károsodástól. A forradalmian új módszert Olivia Templarnál alkalmazták először a szigetországban.

Olivia agya a szülés során tíz percig nem jutott oxigénhez. Mivel emiatt súlyosan károsodhatott volna az agya, az orvosok úgy döntöttek, hogy egy forradalmian új módszert alkalmaznak: különleges sisakot helyeztek a baba fejére, amelyet egy hűtőberendezéshez kapcsoltak.

"Bele sem merek gondolni, mi történt volna, ha nem jegelik le az agyát. A kezelés eredményeként Olivia egészséges, normális baba. Hálásak vagyunk az orvosoknak ezért a csodáért" - nyilatkozta a kislány 31 éves édesanyja.

A különleges sisakot amerikai kutatók fejlesztették ki. Az oxigénhiány miatt ugyanis megduzzadnak a sejtek az agyban, s ez súlyos agykárosodást okozhat. A jegelés ezeket a duzzanatokat apasztja le.

Az Egyesült Államokban már széles körben használják ezt a módszert, Nagy-Britanniában viszont a bristoli Szent Mihály Kórház volt az első, ahol kipróbálták - éppen Oliviánál, még júliusban. A hírt azonban csak most hozták nyilvánosságra, mikor már biztossá vált, hogy a kezelés sikeres volt.

Olivia beszorult a szülőcsatornába, s amikor világra jött, nem lélegzett. "Meg sem nyikkant. Összeszorult a szívem, mikor az orvosok elárulták, hogy percekig nem jutott oxigénhez, és emiatt súlyosan károsodhatott az agya" - mesélte az édesanyja, aki bevallotta: amikor azt tanácsolták az orvosok, hogy "fagyasszák le" a baba agyát, először halálra rémült - de tudta, hogy nincs más esélyük.

"Bíztunk az orvosokban, és reménykedtünk, hogy Olivia rendbe fog jönni" - tette hozzá.

A babát a fagyasztás idejére elaltatták, s amikor néhány nappal később MRI-vel ellenőrizték az agyműködését, kiderült, hogy minden a legnagyobb rendben van - Olivia pedig végre hazamehetett. Otthon a szülei mellett hároméves bátyja várta.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×