Horror a kórházban: három napra lefagyasztották az újszülött agyát

Infostart
2007. november 26. 20:20
Három napra "lefagyasztották" egy újszülött kislány agyát az orvosok Nagy-Britanniában, hogy megmentsék a súlyos károsodástól. A forradalmian új módszert Olivia Templarnál alkalmazták először a szigetországban.

Olivia agya a szülés során tíz percig nem jutott oxigénhez. Mivel emiatt súlyosan károsodhatott volna az agya, az orvosok úgy döntöttek, hogy egy forradalmian új módszert alkalmaznak: különleges sisakot helyeztek a baba fejére, amelyet egy hűtőberendezéshez kapcsoltak.

"Bele sem merek gondolni, mi történt volna, ha nem jegelik le az agyát. A kezelés eredményeként Olivia egészséges, normális baba. Hálásak vagyunk az orvosoknak ezért a csodáért" - nyilatkozta a kislány 31 éves édesanyja.

A különleges sisakot amerikai kutatók fejlesztették ki. Az oxigénhiány miatt ugyanis megduzzadnak a sejtek az agyban, s ez súlyos agykárosodást okozhat. A jegelés ezeket a duzzanatokat apasztja le.

Az Egyesült Államokban már széles körben használják ezt a módszert, Nagy-Britanniában viszont a bristoli Szent Mihály Kórház volt az első, ahol kipróbálták - éppen Oliviánál, még júliusban. A hírt azonban csak most hozták nyilvánosságra, mikor már biztossá vált, hogy a kezelés sikeres volt.

Olivia beszorult a szülőcsatornába, s amikor világra jött, nem lélegzett. "Meg sem nyikkant. Összeszorult a szívem, mikor az orvosok elárulták, hogy percekig nem jutott oxigénhez, és emiatt súlyosan károsodhatott az agya" - mesélte az édesanyja, aki bevallotta: amikor azt tanácsolták az orvosok, hogy "fagyasszák le" a baba agyát, először halálra rémült - de tudta, hogy nincs más esélyük.

"Bíztunk az orvosokban, és reménykedtünk, hogy Olivia rendbe fog jönni" - tette hozzá.

A babát a fagyasztás idejére elaltatták, s amikor néhány nappal később MRI-vel ellenőrizték az agyműködését, kiderült, hogy minden a legnagyobb rendben van - Olivia pedig végre hazamehetett. Otthon a szülei mellett hároméves bátyja várta.