eur:
393.26
usd:
367.9
bux:
66122.13
2024. április 24. szerda György

Gigantikus őslényt találtak - nézze meg!

Egy gigantikus méretű skorpió maradványaira bukkantak a kutatók egy németországi bányában. A 390 millió éves maradványból kiderült, hogy az állat két és félméteres lehetett.

Az ember nagyságú lény folyókban vagy lápos területeken élhetett. A kutatók az állat méretéből arra következtetnek, hogy az ősidőkben a rákok, pókok, rovarok és más hasonló élőlények a jelenlegieknél sokkal méretesebbek voltak, sőt, még annál is nagyobbak, mint ahogy azt a tudósok eddig gondolták.

A Németország észak-nyugati részén megtalált skorpiónak csak az ollója 46 centiméteres, amelyből ki lehet találni: az állat nagyobb volt, mint egy ember.

Az állat egyébként rendszertanilag az eurypteridák, azaz a tengeri skorpiók közé sorolható. Bár tengeri skorpióknak nevezik őket, valójában csak a legkorábbi, 500 millió évvel ezelőtt élő fajok éltek a tengerekben.

Harminc centire zsugorodtak

Ahogy a Bristoli Egyetem kutatói beszámoltak, a napjainkban élő legnagyobb skorpiók legfeljebb 30 centiméteresek, az állatok tehát az évezredek alatt hatalmas átalakuláson mentek keresztül.

A hatalmas állatok a földtörténet azon korában éltek, amikor a légkör oxigénszintje még magasabb volt, mint napjainkban. Sok paleontológus szerint ez vezetett oda, hogy az élőlények gigantikus méretűvé nőttek.

A kutatók szerint azonban a gigantikus állatok vesztéhez éppen a méretük vezetett, hiszen sokkal észrevehetőbbek voltak, így könnyebben áldozatul estek más ragadozóknak.

Ha meg akarja nézni a fosszíliát, kattintson ide.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×