Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre közelebb a gondolatolvasó géphez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amerikai tudósok úgy érzik, közel állnak ahhoz, hogy egy úttörő kísérlet eredményeképpen szavakká fordítsák le egy férfi gondolatait, aki sérülése miatt nem tud beszélni.

Eric Ramsay-nek nyolc évvel ezelőtt autóbalesete volt. A férfi azóta úgynevezett locked-in szindrómában szenved, ami azt jelenti, hogy tudatában van környezetének, de nem tudja mozgatni végtagjait és beszélni sem képes.

A beteg agyába a kutatók elektródákat ültettek, amelyek rögzítik annak a területnek a működését, amely a beszédért felelős. A kapott jeleket a tudósok egy beszédfelismerő szoftver segítségével próbálják "kimondatni".

Habár az adatokat még elemzik, a bostoni egyetem kutatói úgy gondolják, hogy képesek helyesen azonosítani annak nyolcvan százalékát, amire Eric Ramsey gondol.

A következő néhány hétben egy számítógép megkezdi a gondolatok átformálását szavakká.

Joe Wright, a technológia fejlesztésében közreműködő Neural Signals munkatársa azt mondta, hogy áttörésben bíznak. Hozzátette: végső céljuk a "társalgás" elérése, de ettől még igen messze vannak.

Az ötlet, persze, nem a semmiből született, vannak előzményei. Geraint Rees professzor elmondta: a tudomány afelé tart, hogy képes lesz az agyi jelekből egy kezdetleges szókincset "dekódolni".

Nagyon izgalmas, hogy kezdünk képessé válni egyes egyszerű gondolatok lefordítására, de még nagyon messze vagyunk az általános gondolatolvasó gép kifejlesztéstől, amelyet néhány ember öt évvel ezelőtt remélt, vagy amelytől tartott - mondta John Dylan Haynes, a Max Planck intézet munkatársa.