eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A Föld, ahogyan még sosem látta - most megnézheti!

A Földről készítettek felvételeket japán kutatók. Ez önmagában nem lenne nagy kunszt, a képek azonban a Holdról készültek, ahonnan a bolygónk nagyon közelinek látszik.

Japán kutatók csaknem 100 kilométerrel a Hold felszíne felett készítettek felvételeiket, amelyeken a Föld felemelkedik, majd eltűnik a Hold horizontja alatt.

A mozgóképen a bolygónk ragyogó kéknek látszik, mindössze az Antarktisz fehérlik. Ausztrália felett azonban egy világosbarna folt látható.

A felvételek készítéséhez egy speciális televíziós kamerát használtak fel, amelyet Japánban készítettek. A kamera segítségével olyan éles felvételeket készítettek a Földről, amelyet korábban még soha.

A japán kutatók kísérleteikkel a legátfogóbb vizsgálatokba kezdtek a Holdon, a NASA Apollo programja óta.

{{keretes_cim}}

A Hold több mint 384 ezer kilométerre helyezkedik el a Földtől. Átmérője 3476 kilométer, nagyjából a Földének a negyede. A testek súlya a Holdon nagyjából hatoda, mint a Földön, így rajta egy 90 kilogrammos űrruhában is könnyedén közlekedhetnek az űrhajósok. A holdnak nincs légköre, ezért onnan nézve az égbolt nappal is teljesen fekete.

A Holdat kutatták már űrszondával is, de máig ez az egyetlen égitest a Földön kívül, amelyen ember is járt. Az Apollo-11 űrhajósai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin voltak az első emberek, akik holdkompjukkal sikeres leszállást hajtottak végre az égitesten, 1969. július 20-án.
(Forrás: Wikipedia)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×