eur:
395.4
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Egyszerű diétával lassítható a rákos daganatok növekedése

Lelassította az egerekben a prosztata tumor növekedését a szénhidrátban szegény diéta. Ennek amerikai kutatók szerint valószínűleg az a magyarázata, hogy a kevesebb szénhidrát hatására csökken a szervezetben az inzulin termelése.

Ha a hatás hasonló az embereknél is, akkor hatalmasat sikerül előrelépni a prosztatarák kezelésében, ráadásul egy olyan módszerrel, amelyet bárki könnyedén képes betartani - diétával - hangsúlyozta a kutatást vezető Stephen Freedland, a Duke Egyetem orvosi központjának urológusa.

Azt már korábbi kutatások kimutatták az egereknél az összefüggést az inzulin és az inzulinszerű növekedési faktor (IGF), valamint a prosztata tumorok növekedése között. A kutatók azt vizsgálták, lassítható-e a daganat növekedése az inzulin és az IGF szintjének csökkentésével.

Három csoportra osztották az egereket, és összehasonlították, milyen mértékben növekedett a daganat azoknál, amelyeket alacsony szénhidráttartalmú, illetve alacsony zsírtartalmú, de szénhidrátban gazdag ételekkel etettek. A harmadik csoport zsírban és szénhidrátban is gazdag "nyugati diétát" tartott.

Kiderült, hogy az első csoport egyedeinél volt a legkisebb a daganatok mérete, és ezek az állatok éltek a legtovább is. Az alacsony zsírtartalmú, de szénhidrátban gazdag diéta miatt nagyobbak lettek a daganatok, és csökkent az egerek élettartama, de a legrosszabbul a harmadik csoportba tartozó rágcsálók jártak: az ő daganataik voltak a legnagyobbak, élettartamuk pedig a legrövidebb.

Míg az inzulinszint a szénhidrát- és zsírszegény diéta eredményeként is csökkent, a daganatok növekedését befolyásoló IGF szintje csak a szénhidrátban szegény táplálékot fogyasztó egereknél lett alacsonyabb.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×