eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Órák alatt azonosíthatják a halálos kórokozót

Magyarországon hivatalosan is megkezdte működését az a modern laboratórium, ahol napok helyett akár órák alatt tudják azonosítani egy vérmérgezés kórokozóját. Ezáltal az orvosok azonnal célzott antibiotikumos kezelést tudnak adni a betegnek, ami a mérgezéses halálozások akár 10 százalékos csökkenését hozhatja.

A szepszis vagy vérmérgezés a szervezet olyan reakciója a különböző sérülésekre vagy külső fertőzésekre, amelynek következtében gyulladás vagy véralvadási reakció indul be a szervezetben, amely akár túlzottá is válhat. A betegség világszerte szedi a halálos áldozatait.

Kezdeti általános tünetei lehetnek a magas láz, légzési nehézség, forróságérzet, bőrkiütés, alacsonyabb vérnyomás, gyors szívverés, általános gyenge közérzet. Mivel ezek a tünetek nem specifikusak, a szepszis nagyon nehezen diagnosztizálható.

Az új diagnosztikai eljárásnak köszönhetően - amely a kórokozók örökítő anyagának részét, az RNS-ét azonosítja - már 1-2 óra alatt kimutatható az a baktérium vagy más kórokozó, amely a vérmérgezést kiváltotta, így szinte azonnal kiválasztható az az antibiotikum, amellyel gyógyítható a betegség.

Ez a gyógyítás költségeit is jelentősen mérsékelheti: míg eddig a megfelelő diagnosztikai eljárás híján akár napi 60-80 ezer forintot is elköltöttek a kórházakban a gyógyszerekre, addig a betegségspecifikus készítmény pontos kiválasztásával napi 3-4 ezer forintra csökkenthető ez az összeg.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×