Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Napozzon, ha fiatal akar maradni!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A napfürdőzés akár öt évvel is visszavetheti az öregedés folyamatát - állapították meg brit tudósok, akik szerint a D-vitamin hiánya miatt olyan genetikai elváltozások történhetnek a szervezetben, amelyek szerepet játszanak az öregkori betegségek kialakulásában.

A londoni King's College kutatói azt tapasztalták, hogy a D-vitamin-hiányos emberek biológiai értelemben öt évvel is idősebbek lehetnek azoknál, akikben a legmagasabb a vitamin szintje.

A D-vitamin 90 százaléka a napfény hatására termelődik, ezért szokták napfény-vitaminnak is hívni. Becslések szerint Nagy-Britanniában az emberek harmada szenved D-vitamin-hiányban.

A kutatást vezető Brent Richards elmondta: eredményeik azért különösen izgalmasak, mert először sikerült bebizonyítani, hogy a D-vitaminban dúskáló emberek lassabban öregednek másoknál.

Ez segít megmagyarázni, miért van a vitaminnak védőhatása az olyan kórok ellen, mint például a szívbetegség - tette hozzá.

A tanulmány társszerzője, Tim Spector professzor szerint érdemes több időt a napon tölteni és D-vitaminban gazdag étrendet összeállítani, például halat, tojást és gabonapelyhet fogyasztani.

A napozás káros hatásaival, például a bőrrák kockázatával összefüggésben Tim Spector megjegyezte: míg előbbi évente néhány ezer embert fenyeget, utóbbi több százezer embert betegít meg, sok esetben halálosan.

A brit rákkutató intézet vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nem kell sokáig a napon lenni ahhoz, hogy szert tegyünk a megfelelő mennyiségű vitaminra, ennyi idő alatt pedig nem ég le az ember.