eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma

Megfejtik a bálnák titokzatos nyelvét

Ausztrál kutatók elkezdték dekódolni a púpos bálnák titokzatos nyelvét. Arra már rájöttek, hogy az anyaállatok hogyan figyelmeztetik kicsinyeiket, és arra is, hogyan csalogatják magukhoz a hímek a nőstényeket.

A Queenslandi Egyetem kutatói több mint három éven át rögzítették a bálnák által kiadott hangokat, a berregéseiket, a furcsa morgásokat, a zúgást és a nyikkanásokat. A hatalmas méretű cetek különleges kommunikációja ugyanis emberi füllel ilyennek hallható.

A kutatásaik során eddig összesen 34 féle hangot különböztettek meg. A kutatók az északabbról vándorló púpos bálnákat vizsgálták, amint fel- és leúsztak Ausztrália keleti partjainál. Összesen 61 csoportot különítettek el, amelyek tagjairól nagyjából 660 hangfelvételt rögzítettek.

A speciális mikrofonokat bójákra tették, a bálnák interakcióját pedig a partról figyelték. Sok hangról egyelőre nem tudják, mit jelenthet, mások értelme azonban világos a kutatók előtt.

Ha például egy anyacet mellett egy kicsinye haladt, szinte mindig ugyanazok a jelek hangzottak el, a kutatók ebből arra következtetnek, hogy ezek szolgálnak a kicsinyek figyelmeztetésére.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×