eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem vicc: itt a karácsonyfaallergia

Minden hetedik ember allergiás lehet a hagyományos karácsonyfára - állítják amerikai tudósok. A téli ünnepeket azt asztmások is nehezebben viselik.

A feldíszített karácsonyfa szép ugyan, de meglehetősen veszélyes is - hangzott el az amerikai allergológusokat, asztmaszakértőket és immunológusokat tömörítő szervezet éves gyűlésén.

A műfenyőket gyártó cégek forgalmának jót tehet az a riport, amely az egyik connecticuti allergológiai és immunológiai központ kutatásán alapul. Eszerint a tűlevelűek spórái légzési nehézségeket, könnyezést, kiütéseket és fejfájást okozhatnak az azokra allergiásoknál.

A központnál azért kezdtek el vizsgálódni, mert az utóbbi években a páciensek hadai érkeztek hozzájuk a tél folyamán - főleg az ünnepek idején - arra panaszkodva, hogy az állapotuk jelentősen romlott.

Spórainvázió

A szakértők először azt gondolták, hogy az allergiás tünetek súlyosbodását az okozza, hogy ilyentájt az emberek felforgatják otthonaikat, takarítanak, poros díszek között válogatnak, így pedig megbolygatják a poratkákat.

Később azonban rájöttek, hogy másról van szó. Mintát vettek olyan helyiségek levegőjéből, ahol karácsonyfát állítottak fel, és megvizsgálták, mennyi spórát tartalmaz.

Az első három napban a spórák száma egy köbméternyi levegőben 800 volt - az átlagos eredmény 500-700. Két héttel később azonban a helyzet drasztikusan megváltozott: a spóraszám akár köbméterenként 5 ezer darabra nőtt, amikor a fákról leszedték a díszeket és az égőket.

Így érthetővé vált, miért fordult rosszabbra az asztmás és allergiás betegek állapota az ünnepek alatt. A szakértők éppen ezért azt javasolják, hogy az ilyen páciensek ne élő fenyőt díszítsenek fel karácsonyfának, hanem vegyenek műanyagot. Ha pedig mégis ragaszkodnak a hagyományoshoz, néhány nap után bontsák le, mielőtt még elszaporodnának a levegőben a spórák.

Műanyagot

Nem elég, hogy penész orrfolyást, szempanaszokat, torokirritációt vagy fejfájást okoz, az asztmásokat ennél is komolyabban fenyegeti: a legyengült immunrendszerű betegeknél hatására komoly gombás fertőzés is kialakulhat.

Egy korábbi kutatás, amelynek során tizenkét allergiában szenvedőt vizsgáltak meg, a szakértők azt találták, hogy a karácsonykor több és súlyosabb tünet mutatkozott nálunk, mint egy másik megfigyelt csoport tagjainál, akik a Jehova tanúi felekezetbe tartoztak.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×