eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mi a közös a Velociraptorban és a pingvinben?

A Velociraptorhoz hasonló dinoszauruszok légzésüknek köszönhetően váltak félelmetes ragadozóvá. Nekik volt ugyanis az egyik leghatékonyabb légzőrendszerük az állatvilágban.

A Manchesteri Egyetem kutatói fosszíliákból megállapították, hogy a Velociraptorokhoz hasonló dinoszauruszok légzőrendszere hasonló volt a ma élő búvármadarakéhoz, például a pingvinéhez. Ez látta el a szervezetüket annyi oxigénnel, amely elegendő volt a préda üldözéséhez.

A kétlábú húsevők, a terapodák légzsákjai aprócska csontok segítségével működtek, amelyek mozgatták a mellkasukat. Ez megerősíti azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a terapodák igen aktív állatok voltak, és viszonylag gyorsan voltak képesek futni.

Ebből alakult ki a madarak légzőrendszere, amely igen specializált. A futómadarak - például emuk - esetében a csontocskák rövidebbek, a repülő madaraknál közepesek, a leghosszabbak pedig a búvármadaraknál.

A manchesteri kutatók megvizsgálták a dinoszauruszok és a kihalt madarak - például az eddig ismert legkorábbi és legprimitívebb madár, az Archaeopteryx - maradványait, és összehasonlították a ma élő madarak csontvázával. Kiderült, hogy a dinoszauruszuk morfológiájukban leginkább a mai búvármadarakhoz hasonlítanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×