eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tudományos vészkiáltás a magyar kormány felé

A kutatásfejlesztés mellett a környezetvédelemről tanácskozik a héten Budapesten öt köztársasági elnök, tizenhét miniszter, az EU környezetvédelmi biztosa és számos tudós a III. Tudományos Világfórumon, amelyet az UNESCO, a Tudományos Szervezetek Nemzetközi Tanácsa és a Magyar Tudományos Akadémia szervez. A rendezvényen indítja útjára a természeti erőforrások megóvását célzó új kezdeményezését az ENSZ környezetvédelmi szervezete.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az InfoRádióban elmondta: a III. Tudományos Világfórum üzenete, hogy a jövőbe fektet be, aki a tudásba invesztál.

A kutatásba befektetett pénz eladható árukban jelenik meg, tehát segíti a gazdaságot, hogy Magyarország fel tudjon nőni a fejlett nyugati országokhoz, hiszen ma már a termékek értékének 70-80 százalékát a szellemi, hozzáadott érték adja - hangsúlyozta Vizi E. Sziveszter.

Ez nemcsak üzenet, hanem vészkiáltás a kormány felé, hogy vegye tudomásul: van Magyarországon jól működő tudományos hálózat, kutató-fejlesztő gárda, a tudományos akadémia és annak kutatóintézetei, tessék ezt a szellemi tőkét iparszerűen felhasználni - fogalmazott az akadémikus.

Mi is bűnösök vagyunk, későn ébredtünk, nem vettük észre, hogy megváltozott a szemlélet a világban. Ezt kompenzálandó zajlik a Magyar Tudományos Akadémia reformja, az új törvény pedig elősegíti majd, hogy minél jobban támogathassuk a magyar gazdaságot - tette hozzá.

A magyar Davos

Péntek délelőtt Budapesten jelentik be az ENSZ környezetvédelmi szervezete új kezdeményezésének - nemzetközi fórum a természeti erőforrások fenntartható használatáért - elindulását, amely Vizi E. Szilveszter szavai szerint azt kutatja, hogy a technológia gyors fejlődése milyen lehetőséget ad a környezetvédelem számára.

A tudományos akadémia elnöke kifejtette: a program magyarországi elindítása mutatja, hogy sikerült a Tudományos Világfórumot olyan konferenciává fejleszteni, amelynek jelentősége összemérhető Davos gazdasági életben betöltött szerepével.

Elértük, hogy legyen egy olyan eredeti magyar kezdeményezésű konferencia, amelynek üzenete van, és amelyre az egész világ figyel - emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×