Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tudományos vészkiáltás a magyar kormány felé

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kutatásfejlesztés mellett a környezetvédelemről tanácskozik a héten Budapesten öt köztársasági elnök, tizenhét miniszter, az EU környezetvédelmi biztosa és számos tudós a III. Tudományos Világfórumon, amelyet az UNESCO, a Tudományos Szervezetek Nemzetközi Tanácsa és a Magyar Tudományos Akadémia szervez. A rendezvényen indítja útjára a természeti erőforrások megóvását célzó új kezdeményezését az ENSZ környezetvédelmi szervezete.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az InfoRádióban elmondta: a III. Tudományos Világfórum üzenete, hogy a jövőbe fektet be, aki a tudásba invesztál.

A kutatásba befektetett pénz eladható árukban jelenik meg, tehát segíti a gazdaságot, hogy Magyarország fel tudjon nőni a fejlett nyugati országokhoz, hiszen ma már a termékek értékének 70-80 százalékát a szellemi, hozzáadott érték adja - hangsúlyozta Vizi E. Sziveszter.

Ez nemcsak üzenet, hanem vészkiáltás a kormány felé, hogy vegye tudomásul: van Magyarországon jól működő tudományos hálózat, kutató-fejlesztő gárda, a tudományos akadémia és annak kutatóintézetei, tessék ezt a szellemi tőkét iparszerűen felhasználni - fogalmazott az akadémikus.

Mi is bűnösök vagyunk, későn ébredtünk, nem vettük észre, hogy megváltozott a szemlélet a világban. Ezt kompenzálandó zajlik a Magyar Tudományos Akadémia reformja, az új törvény pedig elősegíti majd, hogy minél jobban támogathassuk a magyar gazdaságot - tette hozzá.

A magyar Davos

Péntek délelőtt Budapesten jelentik be az ENSZ környezetvédelmi szervezete új kezdeményezésének - nemzetközi fórum a természeti erőforrások fenntartható használatáért - elindulását, amely Vizi E. Szilveszter szavai szerint azt kutatja, hogy a technológia gyors fejlődése milyen lehetőséget ad a környezetvédelem számára.

A tudományos akadémia elnöke kifejtette: a program magyarországi elindítása mutatja, hogy sikerült a Tudományos Világfórumot olyan konferenciává fejleszteni, amelynek jelentősége összemérhető Davos gazdasági életben betöltött szerepével.

Elértük, hogy legyen egy olyan eredeti magyar kezdeményezésű konferencia, amelynek üzenete van, és amelyre az egész világ figyel - emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Hanganyag: Torda Júlia