eur:
393.56
usd:
368.64
bux:
65832.7
2024. április 23. kedd Béla

Csukja be a szemét, aki zenét hallgat!

Érdekes eredményekre jutottak egyesült államokbeli kutatók az agy tevékenysége és az érzékszervek működésének vizsgálata során. Kiderült, hogy az agy csökkenti a látás képességét, ha zenét vagy összetettebb hangokat hallgatunk, annak érdekében, hogy hallásunk jobban működjön.

Amerikai kutatók 20 karmestert vizsgáltak meg és 20 olyan embert, akik nem foglalkoznak zenével, miközben különböző hanganyagokat hallgattattak velük.

A 28 és 40 év közötti résztvevőknek az volt a feladatuk, hogy két különböző hangzás közül - amelyek a másodperc töredékének különbségével szólaltak meg - megmondják, hogy melyiket hallották hamarabb.

A kísérlet közben mindkét csoportnál csökkent az agy aktivitása a látás elősegítésére. A különbség azonban kevésbé volt észrevehető a karmestereknél.

A zenéhez nem értők számára egyre nagyobb koncentrációt igényelt az egyre nehezebb feladatok megoldása, így a látásuk lényegesen romlott a kísérlet közben.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy a karmesterek agya munkájuk folytán már hozzászokott az ilyen jellegű feladatokhoz, így kisebb koncentrációval is végre tudják hajtani azokat, ezért egy hallásvizsgálat közben kevésbé kapcsolnak ki más érzékszerveik.

A változást az idézte elő, hogy a vér az eltérő feladatok során nem egyenletesen jutott el az agy különböző részeire.

Azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy vizuális és hangingerek esetén különböző módon áramlik a vér az emberi agyban.

A mostani kutatással világossá vált: igazuk van azoknak, akik például zenehallgatás közben becsukják a szemüket, mert így valóban jobban lehet hallani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×