eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kétszer gyorsabb, és tovább él - videó a génmódosított szuperhősről!

Az egérkirály kétszer gyorsabb, hosszabb ideig él, és kétszer annyit eszik, mint normális társai, mégsem hízik meg. A génmódosított rágcsálótól azt remélik az amerikai kutatók, hogy segítségével javíthatnak az emberek állóképességén is.

Egyetlen, anyagcseréért felelős gén módosításával alkották meg clevelandi kutatók a szuperegeret, amely megállás nélkül képes hat órán keresztül futni - emberi léptékkel ez azt jelenti, hogy naponta képes teljesíteni a maratoni távot, vagy pihenés nélkül feltekerni biciklivel egy hegy tetejére.

Állóképességét megfigyelheti, ha ide kattint!

A 15 fős kutatócsoport már 500 szuperegeret hozott létre a Case Western Reserve Universityn, az Ohio állambeli Clevelandben. A csoportot vezető Richard Hanson professzor szerint az egér tovább él, és hosszabb ideig megőrzi szexuális teljesítőképességét is.

A szuperegér a kutatók tájékoztatása szerint elsősorban a zsírsavból nyeri az energiát, s közben a szervezet alig termel tejsavat. Még evés és ivás nélkül is képesek négy-öt órán keresztül folyamatosan futni.

A szuperegerek tízszer aktívabbak, mint normális társaik, és sokkal tovább - három évig - élnek, méghozzá úgy, hogy halálukig aktívak maradnak szexuálisan. "Egyszóval elképesztő állatok" - foglalta össze Hanson professzor.

S bár kétszer annyit esznek, mint a többi egér, a súlyuk csak utóbbiaknak a felét éri el. Van viszont egy hátrányuk is: "nagyon agresszívek - de azt még nem tudjuk, mi ennek az oka" - ismerte el a kutatás vezetője.

Hanson professzor szerint a genetikai módosítást nem lehet elvégezni az embereknél - de ha lehetne, akkor sem szabadna megtenni. A gyógyszergyárak ugyanakkor felhasználhatják a kutatás eredményét arra, hogy olyan új szereket fejlesszenek ki, amelyek javítják az izmok teljesítményét, tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×