Kétszer gyorsabb, és tovább él - videó a génmódosított szuperhősről!

Infostart
2007. november 2. 21:31
Az egérkirály kétszer gyorsabb, hosszabb ideig él, és kétszer annyit eszik, mint normális társai, mégsem hízik meg. A génmódosított rágcsálótól azt remélik az amerikai kutatók, hogy segítségével javíthatnak az emberek állóképességén is.

Egyetlen, anyagcseréért felelős gén módosításával alkották meg clevelandi kutatók a szuperegeret, amely megállás nélkül képes hat órán keresztül futni - emberi léptékkel ez azt jelenti, hogy naponta képes teljesíteni a maratoni távot, vagy pihenés nélkül feltekerni biciklivel egy hegy tetejére.

Állóképességét megfigyelheti, ha ide kattint!

A 15 fős kutatócsoport már 500 szuperegeret hozott létre a Case Western Reserve Universityn, az Ohio állambeli Clevelandben. A csoportot vezető Richard Hanson professzor szerint az egér tovább él, és hosszabb ideig megőrzi szexuális teljesítőképességét is.

A szuperegér a kutatók tájékoztatása szerint elsősorban a zsírsavból nyeri az energiát, s közben a szervezet alig termel tejsavat. Még evés és ivás nélkül is képesek négy-öt órán keresztül folyamatosan futni.

A szuperegerek tízszer aktívabbak, mint normális társaik, és sokkal tovább - három évig - élnek, méghozzá úgy, hogy halálukig aktívak maradnak szexuálisan. "Egyszóval elképesztő állatok" - foglalta össze Hanson professzor.

S bár kétszer annyit esznek, mint a többi egér, a súlyuk csak utóbbiaknak a felét éri el. Van viszont egy hátrányuk is: "nagyon agresszívek - de azt még nem tudjuk, mi ennek az oka" - ismerte el a kutatás vezetője.

Hanson professzor szerint a genetikai módosítást nem lehet elvégezni az embereknél - de ha lehetne, akkor sem szabadna megtenni. A gyógyszergyárak ugyanakkor felhasználhatják a kutatás eredményét arra, hogy olyan új szereket fejlesszenek ki, amelyek javítják az izmok teljesítményét, tette hozzá.