"Varázsgolyóval" gyógyítják a rákot

Infostart
2007. október 31. 05:24
Átütő sikert hozott az állatkísérletek során egy célzott rákkezelési eljárás, amely az antitestek hatékony harcba vetésén alapul. Ez a módszer nem károsítja az egészséges szöveteket, de embereken történő alkalmazására legkevesebb egy évtizedet még várni kell.

A Newcastle-i Egyetemen kifejlesztett gyógymód során a tumorba antitesteket fecskendeznek be, amelyeket előtte szerves olajjal hatástalanítottak. Ezután ezt a "varázsgolyót" ibolyántúli sugárnyalábbal veszik célba, amely feltöri az antitesteket "álcázó" vegyületeket.

Az antitestek a sugárzás hatására ismét életre kelnek, felkeltik az immunrendszer T-sejtjeinek figyelmét, és ráveszik őket, hogy pusztítsák el a körülöttük lévő daganatos szöveteket.

A módszert kisebb volumenű állatkísérletben tesztelték, hat petefészekrákos egér közül ötnél megszűnt a daganat, és a hatodiknál is jelentősen csökkent a tumor mérete.

Pontosan célozni

Beavatkozás nélkül az immunrendszer sokszor nem lép fel a rákos sejtekkel szemben, valószínűleg azért, mert nem érzékeli azokat fenyegetésnek, ha viszont a gyilkos T-sejtek figyelmét sikerült a tumorra irányítani, akkor kiváló eredmények érhetők el.

Ebben segítenek az antitestek, és már több ilyen tartalmú készítmény is sikereket ért el a tumorok méretének csökkentésében. Nehéz ugyanakkor megfelelően célozni, erre pedig az egészséges szövetek megőrzése érdekében szükség van.

A módszer veszélyeit azonban kiválóan mutatja egy balul sikerült angliai kísérlet, amelynek során a szervezetbe juttatott antitestek olyan elsöprő immunválaszt váltottak ki, hogy a T-sejtek az egyébként egészséges kísérleti alanyok szinte minden szervét megtámadták, egyikük kis híján bele is halt.

A Newcastle-i kutatók éppen ezt akarták elkerülni azzal, hogy a T-sejtek tevékenységét csak a tumorokra korlátozzák.

A mostani biztató eredmények ellenére még rengeteg állat-, majd emberkísérletre van szükség, amíg a gyógymódot alkalmazhatják az onkológiai központokban, ami tíz évbe kerülhet.