Még az ózonlyuk sem kezdett el zsugorodni

Infostart
2007. október 31. 16:51
Milliók egészsége és jóléte kerülhet veszélybe, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a Föld véges erőforrásainak kiaknázása és a természeti környezet rombolása - figyelmeztetett az ENSZ a nemrég nyilvánosságra hozott jelentésében.

Az InfoRádió által megkérdezett éghajlatkutató emlékeztetett arra, hogy a mostani az ENSZ környezetvédelmi programjának negyedik jelentése, a felsorolt problémák közül pedig az éghajlatváltozás csak az egyik.

Mika János hangsúlyozta: a probléma meglehetősen komplex, az emberiség mintegy 30 százalékkal több erőforrást használ fel, mint amennyi természetes módon újraképződik.

A fejlődő világban fokozottan romlik a környezet állapota, a túlnépesedéssel is az az egyik probléma, hogy az döntően a fejletlen, szegény, környezetromboló módon létező társadalmakban van jelen - tette hozzá a szakember.

Mika János kiemelte: jelenleg a legtöbb anyagból az egy főre jutó kibocsátás magasabb a fejlett világban, mint a fejletlen területeken, de egy dollárnyi nemzeti jövedelemre vetítve már pont fordított a helyzet.

Noha a jelentésben az ózonlyukkal összefüggésben óvatosan optimista megállapítások is olvashatók, az éghajlatkutató leszögezte: az ózonhiányos terület kiterjedése még mindig rekord nagyságú, a javulás még semmiképpen nem indult meg, de a stagnálás sem bizonyos.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást