Egy japán férfi tíz évvel él tovább, mint egy magyar

Infostart
2007. október 26. 05:15
Egy most 40 éves férfinak biztos, hogy kevesebb ideje van hátra az életéből, mint egy 40 évvel ezelőtti 40 évesnek - figyelmeztetnek a Központi Statisztikai Hivatal adatai. A KSH Népességtudományi Intézetének igazgatója szerint elvben akár pár éven belül elérhetnénk az 1960-as szintet, ám az egészségügyi reform rövid távon, valamint az életmód- és gondozásbeli magyar sajátosságok ez ellen hatnak. Spéder Zsolt szerint szinte biztos, hogy a fejlett államok nemzetközi átlagot nem tudjuk elérni.

A középkorú magyar férfi népesség várható élettartama 1960-tól kezdett csökkenni - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének igazgatója.

Spéder Zsolt kifejtette: ezt követően hosszú időn át alacsony szinten stagnált a várható élettartam, majd a '90-es években kezdett el emelkedni, de még mindig nem éri el az 1960-as szintet.

Egy most 40 éves férfinak biztos, hogy kevesebb ideje van hátra az életéből, mint egy 40 évvel ezelőtti 40 évesnek - emelte ki az igazgató a KSH adataira hivatkozva.

Még egy év hiányzik az 1960-as értékhez képest, ezt egy-két év alatt el lehet érni, de az egészségügyi reform rövid távon, valamint az életmód- és gondozásbeli magyar sajátosságok ez ellen hatnak - közölte Spéder Zsolt.

A KSH Népességtudományi Intézetének igazgatója hangsúlyozta: egy japán férfi tíz évvel él túl egy magyart.

Messze vagyunk a nemzetközi átlagtól, és nem fogjuk tudni behozni ezt a lemaradást - tette hozzá.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást