Ókori CSI: vadászbaleset végezhetett az ifjú fáraóval

Infostart
2007. október 22. 15:21
Megoldódott a háromezer éves talány: Tutanhamon fáraó a legújabb kutatások szerint vadászbalesete miatt halt meg.

Számtalan elképzelés látott már napvilágot arról, vajon mi okozta Tutanhamon fáraó korai halálát, amióta 1922-ben Howard Carter megtalálta végső nyughelyét, amelyet korábban nem fosztottak ki a sírrablók.

Egy 1968-ban elvégzett röntgenvizsgálat koponyája hátsó részén egy duzzanatot mutatott ki, ekkor a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermekkirály gyilkosság áldozata lett: egy, a fejére mért erős ütés végzett vele.

Vérmérgezés?

Később komputertomográfos vizsgálatokat is végeztek a fáraó múmiáján. Ezekből kiderült, hogy az ifjú uralkodó halála előtt a lába, valamivel a térde fölött eltört, a sérülés miatt pedig vérmérgezést kaphatott, az végezhetett vele.

A héten egy tévéműsorban a tudósok megmutatják, miből következtettek arra, hogy a fáraó egy vadászbaleset áldozata lett: azért halt meg, mert leesett szekeréről.

Korábban a legtöbb szakértő úgy vélte, Tutanhamont, fiatal kora és törékeny testalkata miatt óvták a veszélyektől, Nadia Lokma, a Cairo Museum munkatársa szerint azonban a fáraó sírkamrájában talált szekerek újabb vizsgálatából kiderül, hogy valóban használták azokat.

Nyílvesszőket is találtak a nyughelyen, amelyeken szintén látszik, hogy kilőtték, majd újra összeszedték őket.Vadászbaleset lehetett

"Ezek vadász- és nem harci szekerek. A rajtuk látható sérülések azt mutatják, hogy valóban használták őket" - mondta Nadia Lokma.

Más bizonyíték is van arra, hogy Tutanhamon önállóan vadászott és hajtotta a szekere elé fogott lovait. Sírjában egy különleges, megerősített fűzőt is találtak, amely viselője belső szerveit védhette a sérülésektől, amelyet balesetek során szerezhetett.

Ugyancsak bizonyíték az új teóriára az a tény, hogy a fáraó nyakába temetése idején friss virágokból - búzavirágból és kamillából - készült füzért akasztottak. Ezeket a növények áprilisban és májusban virágoznak, vagyis Tutanhamont ilyentájt temethették el.

Ha figyelembe vesszük, hogy a balzsamozási folyamat 70 napig tart, kiderül, hogy a fáraó decemberben vagy januárban halhatott meg, ez pedig éppen egybeesik a téli vadászidénnyel.

Tutanhamon szarkofágját és a vele együtt eltemetett tárgyakat 1972 után - amikor másfél millióan voltak kíváncsiak rájuk - hamarosan ismét kiállítják Londonban, a tárlaton azonban nem lesz ott a fáraó híres maszkja: a szakértők attól tartanak, nem bírná ki a szállítást.