Megfejtették a nagy titkot: miért jó, ami nagyon büdös?

Infostart
2007. október 16. 20:50
Megfejtették a tudósok a nagy titkot: hogyan akadályozza meg a fokhagyma fogyasztása a szívbetegségeket.

A kulcs az allicin, amely a fokhagyma kénes összetevői közül a legfontosabb. A kénes összetevők reakcióba lépnek a vörös vérsejtekkel és hidrogénszulfidot termelnek, amely ellazítja az ereket, így lehetővé teszi a vér könnyebb áramlását.

A hidrogénszulfid okozza a rettenetes szagot, és alacsony koncentrációban segíti a sejtek közötti kommunikációt. Az erek ellazítása csökkenti a vérnyomás, lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségű oxigén jusson a fontos szervekbe, így csökken a szívre nehezedő nyomás is.

Az Alabamai Egyetem kutatói patkányokat teszteltek fokhagyma-kivonatottal, és megdöbbentő eredményre jutottak: kiderült, hogy az erekben a nyomás 72 százalékkal csökkent. A hatás ráadásul azonnali: mihelyt a fokhagyma hat, a vörös vérsejtek megkezdik a hidrogénszulfid termelést. Az is kiderült, hogy a kémiai reakció a vörös vérsejtek felszínén játszódik le.

"Kutatásunk eredménye azt bizonyítja, hogy a fokhagyma-diéta nagyon egészséges. Ezt egyébként eddig is tudtuk, hiszen azokon a vidékeken, ahol sok fokhagymát fogyasztanak - például a Földközi-tenger környékén és a Távol-Keleten - sokkal kevesebb a szívbeteg" - hangsúlyozta a kutatást vezető David Kraus.