Bizakodó a Nobel-békedíjas szervezet magyar tagja

Infostart
2007. október 13. 13:21
Már az Egyesült Államok vezetése is rájött arra, hogy gazdasági károk nélkül is lehet tenni a klímaváltozás ellen - mondta el az InfoRádiónak az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának (IPCC) magyar tagja. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató az InfoRádiónak elmondta: a veszélyek reálisak, de úgy tűnik, hogy mind a gazdaságban, mind a társadalomban kedvező folyamatok indultak el.

Az IPCC magyar tagja szerint a Nobel-békedíj felhívja a figyelmet arra, hogy már el kell ismernünk: a klímaváltozást az ember okozza, és nagyon súlyos következményekkel jár, ha a közeljövőben nem teszünk komoly lépéseket a folyamat megállítására.

Azt már érti a világ, hogy a jelenleg is zajló klímaváltozást az ember okozza, de még rengeteget kell dolgozni azért, hogy az emberek megértsék, egyénileg is tehetnek a folyamat ellen - emelte ki Ürge-Vorsatz Diána.

A szakember pozitív elmozdulásként értékelte, hogy - részben az IPCC negyedik jelentésének hatására - már a Fehér Ház retorikája is megváltozott, George Bush is elismerte, hogy vannak olyan lehetőséget, amelyek jót tesznek a gazdaságnak, mégis hatékonyak.

Saját kutatási területéről, az épületek energiahatékonyságának növeléséről Ürge-Vorsatz Diána azt mondta: itt nem kell várni technológiai forradalomra, az eszközök adottak, a probléma az, hogy ezeket alig-alig alkalmazzák.

Szemléletváltásra van szükség. Ma már tudunk olyan házakat építeni, amelyek a mai értékekhez képest négyzetméterenként csak negyed- vagy tizedannyi energiát használnak fel, és alig kerülnek többe a hagyományos épületeknél - hangsúlyozta az IPCC munkatársa.

A szakember a következő néhány év kilátásairól kifejtette: nem halogathatjuk tovább a cselekvést, és biztos benne, hogy a következő pár évben lényeges lépéseket tesz a világ a klímaváltozás megelőzése érdekében.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást