Semmit sem ér a testmozgás, ha nem elég erőteljes?

Infostart
2007. október 10. 12:39
Egy új tanulmány szerint a félrevezető kormányzati ajánlások miatt rengeteg brit hiszi azt, hogy a közepes megterhelést jelentő tevékenységek révén ugyanúgy megőrizhető az egészség, mint kemény edzés eredményeként.

Egy 1.200 ember megkérdezésével készült felmérése szerint a brit férfiak fele, a nők háromnegyede úgy véli, hogy a közepesen erős edzés tesz a legjobbat az egészségnek.

A jelenleg a szigetországban érvényben lévő irányelvek napi fél óra testmozgást tanácsolnak, a hét öt napján. "Az élénk séta, a kertészkedés, vagy néhány hossz leúszása a helyi uszodában munkából hazafelé menet segít megőrizni az egészséget" - fogalmaz a brit egészségbiztosító.

Az Exeter és a Brunel Egyetem szakemberei ugyanakkor úgy vélik, hogy ennek aligha van érdemi hatása.

Vannak előnyei, de...

A jelenlegi irányelveket megkérdőjelező tanulmány vezető szerzője kifejtette: nagyon aggasztó, hogy a brit felnőttek szerint egy rövid séta, vagy egy kis kertészkedés elegendő, hogy fittek és egészségesek maradjanak.

"Az élénk sétának vannak bizonyos előnyei, de a kocogás, futás és más erőteljes mozgási formák védenek a legnagyobb mértékben a betegségekkel szemben" - szögezte le Gary O'Donovan.

Közben Paul Gately elhízással és testedzéssel foglalkozó professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon nehéz olyan tanácsokat adni, amelyek mindenki számára egyformán hasznosak, egy adott intenzitást is különbözőképpen hat az emberekre.

A bevett meghatározás szerint egyébként könnyűnek számít az a mozgásforma, amely közben az ember tud beszélni, közepesnek, amikor némi légszomj alakul ki, és nehéznek, amikor sűrűbben kell kapkodni a levegőt.