"Csendes gyilkosok": krumpli és fehér kenyér

Infostart
2007. szeptember 23. 09:49
A keményítőben gazdag ételek, például a burgonya, a fehér kenyér és a fehér rizs a legújabb kutatások szerint a máj elzsírosodásához, s ezáltal súlyos betegséghez vezethet.

A májzsírosodás, majd -gyulladás májzsugorodáshoz vezethet. Bostoni kutatók pedig megállapították, hogy a patkányoknál a keményítőben gazdag diéta elősegíti a májzsírosodást.

A májzsírosodás pontosan az, aminek hangzik: a szervet zsírburok veszi körül. A probléma eleinte nem okoz tüneteket, később azonban potenciálisan halálos májelégtelenséghez vezethet.

A bostoni gyermekkórház orvosai azt vizsgálták, milyen hatással van a patkányokra, ha azonos kalóriaértékű, de más-más glükóz indexű diétát folytatnak. A magas glükóz index következtében gyorsabban nő vércukor- és az inzulinszint a szervezetben.

Magas glükóz-tartalma van a fehér kenyér és rizs mellett a gabonapelyheknek, alacsony a gyümölcsöknek, dióféléknek, hüvelyeseknek, gabonáknak, tésztáknak.

Hat hónappal a vizsgálat megkezdése után kiderült, hogy a patkányok súlya azonos maradt, de a glükózban gazdag diétával táplált állatok kétszer annyi zsírt halmoztak fel a májuk körül és általában a szervezetükben, és kétszeresére nőtt a vérzsír-szintjük is.

A kutatást vezető David Ludwig szerint a hatás hasonló az embereknél és a gyerekeknél is, akik körében egyre gyakrabban alakul ki a májzsírosodás: az Egyesült Államokban becslések szerint a túlsúlyos gyerekek 25-50 százalékánál alakult ki.

"Ez egy csendes, de veszélyes járvány" - hangsúlyozta Ludwig, aki szerint, ahogy a 2-es típusú cukorbetegség berobbant a köztudatba az 1990-es években, úgy fog berobbanni a következő évtizedben a májzsírosodás.