Gyógyszerben kaphatjuk a fiatalságot

Infostart
2007. szeptember 22. 08:00
Egy lépéssel közelebb jutottak a kutatók az életelixír feltalálásához. Patkányokban ugyanis felfedezték azt a két gént, amelyek együtt képesek lassítani az öregedés folyamatát.

Ha a kutatók a két gén hatása alapján képesek lesznek előállítani a gyógyszert, akkor megnövelhetik az emberek élettartamát, és megvédhetik őket az idős korban jelentkező betegségektől.

A kutatást a Harvard Egyetemen végzik. Azokból a hetven éve zajló vizsgálatokból indultak ki, amelyek kimutatták, hogy az állatoknál - a legyektől kezdve a kutyákig - megnöveli az élettartamot az alacsony kalóriájú diéta. Ha a kalória bevitelt 60 százalékkal csökkentik, az élettartam 40 százalékkal nő.

A Cell című szaklapban írt cikkben a kutatók beszámoltak a legújabb eredményekről: arról, hogy megtalálták a patkányokban azt a két gént, amelyek fokozott működésbe lépnek, amikor az állatok kevesebb táplálékot kapnak.

A két gén együttműködése erősíti a mitokondriumot - azt a kettős membránrendszerű sejtszervecskét, amely szinte valamennyi sejtben megtalálható. Az erősebb mitokondrium több energiát szolgáltat a létfontosságú szerveknek, ezáltal lassítja az öregedést.

Ha az SIRT3 és SIRT4 elnevezésű gén hatását gyógyszerben egyesítik, akkor az egészséges hosszú élet anélkül válhat elérhetővé az emberek számára, hogy vállalniuk kellene a "koplalással" járó kellemetlenségeket.