Újfajta gyilkolási stratégiát fedeztek fel a méheknél

Infostart
2007. szeptember 19. 04:46
A háziméhek újfajta védekezési stratégiáját figyelték meg a tudósok: a rovarok addig nyüzsögnek ellenségeik, a darazsak körül, amíg azok meg nem fulladnak.

Eddig a mézelő méhek kétféle fegyverét ismerték a szakemberek: a fullánkszúrást, amely az egyed pusztulásával jár; valamint, hogy a méhek a támadóhoz dörzsölik magukat, addig emelve annak testhőmérsékletét, amíg el nem pusztul.

Francia és görög tudósok azt vizsgálták, hogyan küzdi le a ciprusi méh ősellenségét, a lódarazsat, amely ha sikerrel jár, végez mind a lárvákkal, mind a kifejlett egyedekkel. A kutatók rájöttek, hogy ezek a méhek nem a felmelegítéses módszert alkalmazzák, hanem a darázs torához dörzsölik magukat.

A Szaloniki Arisztotelész Egyetem szakemberei egy kísérletben tesztelték az elméletüket, miszerint a darazsakkal fulladás végez. Apró csipeszekkel kitámasztották a darazsak légzőnyílásainak "fedelét", és amikor ezeket a darazsakat a méhek közé engedték, a harc jóval hosszabb ideig tartott, vagyis az elmélet igaznak bizonyult.

"A háziméhek mindig új és új meglepetést okoznak nekünk" - kommentálta a felfedezést Gerard Arnold, a francia nemzeti kutatóintézet munkatársa.

"A magas hőmérsékletet is jól tűrő lódarázzsal szemben a ciprusi méhek kifejlesztették a fujtásos taktikát, amivel a jelek szerint megtalálták ellenségük Achilles-sarkát" - írták összegzésként a szakemberek.