Elbukik az unió a klímaváltozással szemben

Infostart
2007. szeptember 19. 06:15
Valószínűtlen, hogy teljesülne az Európai Unió célja, a felmelegedés 2 Celsius-fokon belül tartása - jelentette ki az egyik vezető éghajlatkutató. Marton Parry professzor szerint ezzel tízmilliók élete kerülhet veszélybe.

A szakember részt vett a klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottság (IPCC) munkájában is; a szervezet átfogó jelentéséből kirajzolódnak az éghajlatváltozás regionális hatásai: vízhiány Afrika, Ázsia és Dél-Amerika nagy területein, visszaeső termésátlagok a trópusokon, egyre gyakoribb hőhullámok Európában.

Amikor arról kérdezték a professzort, vajon tartható-e az Európai Unió által célként megjelölt maximum 2 Celsius-fokos felmelegedés, azt válaszolta: "azt gondolom, hogy aligha, sajnos".

Marton Parry szerint 2 és 3 fok között lesz korlátozható a felmelegedés, de felhívta a figyelmet arra, hogy már 2 foknál is elkerülhetetlenek bizonyos regionális változások.

A tudós sürgette, hogy az emberiség minél előbb kezdje el a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást.

Ugyanerre helyezte beszédében a hangsúlyt a brit kereskedelmi és fejlesztési miniszter egy londoni klímakonferencián.

Gareth Thomas szerint az éghajlatváltozás egy fejlődési kihívás, amelyet ha nem tudnak kezelni, az áradások, szárazságok és a természeti katasztrófák még nehezebb helyzetbe sodorják a szegényeket szerte a világon, sőt, sokan áldozatul is eshetnek a kataklizmának.