Menedéket ad a cápáknak a Nagy-korallzátony

Infostart
2007. szeptember 18. 21:40
A Korall-tengerben lehet a világ legnagyobb vízi rezervátuma, ahol csak ellenőrzött körülmények között vadászhatnák a cápákat, és korlátoznák az olaj utáni kutatásokat.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársai arra kérik az ausztrál szövetségi kormányt, hogy vegye védelem alá a 777 ezer négyzetkilométernyi érintetlen trópusi területet. Ha ez megtörténik, megháromszorozódhat a Nagy-korallzátony Tengeri Park mérete.

A vízi rezervátum így a világon a legnagyobb lehetne: a zátony külső ívétől Ausztrália felségvizeinek határáig nyúlna.

Míg a világ tengereiben folyamatosan csökken a porcoshalak létszáma, addig a Korall-tengerben továbbra is nagy számban élnek a tigriscápák, a pörölycápák, a fehérúszójú szirticápák és a kék cápák.

A környezetvédők azonban attól tartanak, hogy az illegális halászat - főleg az ázsiai kereslet kielégítése céljából - megritkítaná az itt honos fajokat.

"A Korall-tenger lehetőséget nyújt, hogy megőrizzünk egyet a világ néhány, eredeti állapotában megmaradt vízterületei közül" - mondta a WWF munkatársa, Richard Leck.

Az Ausztrália és a Csendes-óceán délnyugati része között húzódó terület számára ugyancsak veszélyt jelent az, hogy a tenger mélyén valószínűleg hatalmas olajkészletek találhatók, ezek kitermelése azonban tönkretehetné a természeti környezetet.

A területen - amely a Forbes magazin szerint egyike a világ tíz legjobb búvárkodásra alkalmas helyszínének - a tervek szerint csak engedéllyel rendelkező halász- és turistahajók közlekedhetnének.