Új, mérgező békafajt fedeztek fel

Infostart
2007. augusztus 30. 06:07
Kolumbia hegyvidékén egy új békafajt fedeztek fel a tudósok, akik suputái arany békának nevezték el a két centiméter hosszú, sárgás színű állatot.

A kutatók szerint az apró kétéltű hasonlít a térségben élő többi békafajhoz, de az alapos vizsgálatok bebizonyították, hogy önálló fajról van szó, amely csak Kolumbia Cundinamarca régiójának egy körülbelül húszhektáros területén él.

A dél-amerikai országban különlegesen gazdag kétéltűpopuláció él, az állatcsoportnak legkevesebb 583 faja található meg Kolumbiában.

Mivel a suputái aranybéka csak nagyon szűk területen él, a tudósok keveset tudnak róla. Jelenleg úgy tartják, hogy a nyílméreg békák közé tartozik - a csoport a bőrén található méregről kapta a nevét, amelyet az indiánok nyilaik hegyén használtak.

A kutatást vezető Oswaldo Cortes ösztöndíjas egyetemi hallgató a felfedezés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire keveset tudunk a Föld élővilágáról.

A közép- és dél-amerikai békák közül számos faj a járványos fertőzések miatt minden bizonnyal még azelőtt kihalt, mielőtt felfedezhették volna.