Hatéves vándorútra indul a legöregebb ember

Infostart
2007. augusztus 8. 05:14
Vándorkiállításra indul Lucy, a valaha talált legidősebb ember csontváza. Az ötlet ugyanakkor heves vitákat váltott ki: számos tudós szerint a 3,2 millió éves leletek túlságosan törékenyek, nem szabadna utaztatni azokat.

Lucy 1974-es megtalálása után a szakembereknek újra kellett gondolniuk az addigi elméleteket az ember korai evolúciójáról.

A megkövesedett részleges felnőtt csontváz az első ismert emberféle, az Australopithecus afarensis körülbelül egy méter magas példányához tartozott.

Az eredeti leleteket a nagyközönség eddig csupán kétszer láthatta Etiópiában, a fővárosban lévő állandó kiállításon egy másolat látható.

Ellenzik

Zelalem Assefa, a rangos amerikai Smithsonian Intézet munkatársa helyteleníti a vándorkiállítás ötletletét. A tudós hangsúlyozta: "ezek eredeti, pótolhatatlan leletek, amelyeket nem szabadna kockára tenni."

Az Egyesült Államokban élő etiópok kampányt indítottak a kiállítás ellen, de a jelek szerint nem sokat tehetnek, mert az etióp kormány már döntött. A hat évre tervezett vándorkiállítás bevételeit a kabinet a múzeumok fenntartására és újak építésére kívánja fordítani.

A közönség New Yorkon kívül valószínűleg Denverben és Chicagóban tekintheti majd meg a páratlan leletet.