Sok cukor kell a repüléshez

Infostart
2007. augusztus 6. 20:34
A nektárszívó denevérek minden más földi emlősnél gyorsabban égetik el a cukrot, amely nélkül nem lennének képesek táplálkozás közben lebegni a levegőben - állapították meg brit és német tudósok.

A nektárszívó denevér percekkel az után, hogy a szervezetébe kerül, meg is kezdi a cukor elégetését. Az apró emlősnek ugyanis rengeteg extra energiára van szüksége ahhoz, hogy táplálkozás közben lebegni tudjon.

A nektárszívó denevér (Glossophaga soricina) az egyik legapróbb ismert emlős: nem egészen 10 grammot nyom, egész Dél- és Közép-Amerikában elterjedt.

Ráadásul világcsúcstartó is: testhosszához viszonyítva az ecuadori nektárszívó denevér rendelkezik a leghosszabb nyelvvel: akár 8,5 centisre is ki tudja ölteni, holott maga csupán öt centisre nő. Ezzel szívja ki a nektárt a virágokból - akár a kolibri.

Az aprócska denevérek akár testsúlyuk másfélszeresének megfelelő nektárt is felszívnak egy nap. A cukrot azonnal elkezdik elégetni, és egy fél órán belül teljesen beépítik - az embereknél a legjobb eredményt 30 százalékkal atléták tartják, aki az energiaitalokat "hasznosítják".