Jó tanács sportolóknak: felejtsék el a sportitalokat - jobb a tej!

Infostart
2007. augusztus 1. 20:55
Van, aki a vízre esküszik, mások a drága és különlegesnek ígért sportitalokat isszák, pedig az edzés után leginkább egy pohár tej segít a regenerálódásban - állítják brit kutatók.

A Loughborough Egyetem kutatói szerint a leghatékonyabb módszer az edzés közben elveszített folyadék és só pótlására a tej.

Kutatásuk során kiderítették, hogy a tej négyszer nagyobb hatásfokkal pótolja a szervezet víztartalmát, mint a víz vagy a Coca-Cola által gyártott Powerade nevű sportital.

"A tej gazdag nátriumban, káliumban és egyéb létfontosságú sókban, amelyeket az izzadás során elveszítenek a sportolók" - hangsúlyozta Susan Shirreffs orvos, a kutatás vezetője.

Ráadásul a tejben található cukor, zsír és protein kombinációjának köszönhetően az ásványi sók lassabban távoznak a szervezetből.

A kutatók a húszas éveik elején járó nőket és férfiakat vizsgáltak, akiknek meleg szobában kellett biciklizniük. Ha az edzés előtt tejet ittak, akkor a szervezetük négy órán keresztül nem száradt ki - ha azonban vizet vagy Powerade-et, akkor a hatás csak egy óráig tartott.

Kutatásuk eredményéről a British Journal of Nutrition című szaklapban számoltak be. A kutatás eredménye olcsó alternatívát kínál a sportitalokkal szemben - miközben az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása a kalória-bevitelt is alacsonyan tartja.