Piramis mellett mű-lábujjat is hagytak ránk az egyiptomiak

Infostart
2007. július 27. 21:56
Műujjat találtak a kutatók egy egyiptomi múmia lábán. Ez lehetett a legkorábbi művégtag - vélekednek a Manchasteri Egyetem munkatársai.

A kutatók abban bíznak, hogy be tudják bizonyítani: a bőrből és fából készített "kairói ujj" nem csupán művégtagnak néz ki, de segítette is egykori tulajdonosát a járásban. Annak érdekében, hogy ezt bebizonyítsák, elkészítik a műujj mását, és önkéntesekkel tesztelik majd.

Ha igazuk lesz, akkor bebizonyosodik, hogy az eddig hittnél jóval korábban használtak eleink protézist. A legkorábbi darab eddig egy i.e. 300-ban készített műláb volt, amelyet bronzból készítettek. A leletet a londoni sebészeti múzeumban őrizték, de a II. világháború idején, egy német légitámadás során megsemmisült.

"A műujj valamikor i.e. 1295 és 664 között készülhetett" - mondta a kutatást vezető Jacky Finch. Kollégái a salfordi egyetemről tesztelnek majd egy másik, még régebbi mű-nagylábujjat is, amely a British Múzeumban tekinthető meg.

Ez utóbbi papírmasé-szerű anyagból - vászonból, enyvből és vakolatból - készült, és mindkettőn egyértelműen látszanak a viselés nyomai. A kairóival ellentétben azonban ez nem hajlik, így valószínűleg csak szépészeti okból használták.