Jelentősen növeli a mellrák kockázatát a grapefruit

Infostart
2007. július 16. 10:14
A grapefruit fogyasztása csaknem egyharmaddal növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát - mutatta ki amerikai kutatók tanulmánya.

A Dél-Kaliforniai és a Hawaii Egyetem kutatása szerint már napi negyed grapefruit elfogyasztása is jelentősen, 30 százalékkal növeli a mellrák kifejlődésének veszélyét.

A vizsgálatban több mint 50 ezer klimax után lévő nő vett részt, közülük 1.657-nél diagnosztizálták a betegséget.

A tudósok szerint a gyümölcs növeli az ösztrogén hormon szintjét, amelynek kapcsolatát már korábban kimutatták a betegséggel.

A szakemberek a British Journal of Cancer című szaklapban megjelent cikkben hangsúlyozzák: ez az első eset, hogy egy gyakran fogyasztott ételről derül ki, hogy növelheti a betegség veszélyét a klimax után lévő nőknél.

Korábban a mérsékelt alkoholfogyasztásról - a sör, a fehér bor és számos rövidital esetében - mutatták ki, hogy 9 százalékkal növeli a mellrák kockázatát, egyedül a vörös bor kapott "felmentést".

Egy európai tanulmány a gyorséttermi ételek kockázatára mutatott rá, egy amerikai vizsgálat pedig a zsíros étrendet találta jelentős rizikófaktornak.