Képesek vagyunk tudatosan felejteni

Infostart
2007. július 14. 09:45
Az emberek képesek elfojtani a fájdalmas, érzelmileg felkavaró emlékeiket - erősítették meg tudósok, akik szerint felfedezésük segíthet a poszt-traumás stresszbetegség kezelésében.

A tudósok során azt tapasztalták, hogy a kísérleti alanyokban egyszerűen kikapcsolt az emlékek és az érzelmek feldolgozásáért felelős agyi terület.

A kísérletben 18 önkéntes vett részt, akiknek megtanították, hogy gondolatban egyes emberi arcokról készült képeket összekapcsoljanak más, autóbalesetek áldozatairól vagy sebesült katonákról készült fotókkal.

A képeket tucatszor mutatták meg nekik, majd arra kérték őket, hogy felejtsék el, vagy emlékezzenek a felkavaró jelenetekre, és azokra a fotókra, amelyeket összekapcsoltak velük.

Amikor megpróbálták elfelejteni a zavaró képet, aztán utoljára ránéztek az ahhoz tartozó portréra, képtelenek voltak felidézni, az esetek 50 százalékában nem tudták megmondani, hogy az arcképről korábban mire asszociáltak.

Kikapcsolt területek

A tudósok a kísérlet közben funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó berendezés (fMRI) segítségével figyelték az alanyok agyműködésének változásait.

Azt tapasztalták, hogy a résztvevők agyának frontális lebenye - amely a komplex gondolatokért és tettekért, döntésekért felelős - működésbe lépett, és kisebb mennyiségű információt küldött a látókéregbe, ahol a képek feldolgozása történik.

Emellett az agykéreg, ahol az emlékek képződnek, és az amygdala, az érzelmek kifejezését szabályozó agyterület is kikapcsolt.

A kutatók egyike, Brendan Depue elismerte: még messze vannak attól, hogy felfedezésüket a pszichiátriai gyakorlatban is fel lehessen használni, mivel az kísérletben tapasztaltnál mélyebb, személyes traumákat nyilvánvalóan sokkal nehezebb feldolgozni és elfelejteni.

A szakember ennek ellenére úgy látja, hogy idővel, ha nem is teljesen elfelejteni, de az emlékek intenzitását csökkenteni lehet majd egy, a kutatás eredményeinek felhasználásával kidolgozott módszerrel.