Egymilliárd áldozatot követelhet a dohányzás

Infostart
2007. július 3. 21:35
Ha a kormányok nem tesznek határozott lépéseket, egymilliárd ember veszítheti életét a dohányzással kapcsolatos betegségekben, ebben az évszázadban - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

"A dohányzás ártalmas. Fogyasztóinak a felét megöli" - figyelmeztetett Douglas Bettcher, a WHO dohányzás-ellenes kampányának vezetője azon a bangkoki konferencián, amelynek célja egy világméretű akcióterv kidolgozása.

Bettcher szerint évente 5,4 millió ember hal meg a dohányzás miatt - minden második a fejlődő országokban. "Ez annyi embert jelent, mint ha óránként lezuhanna egy óriási utasszállító repülőgép" - hangsúlyozta.

Ráadásul sok fejlődő országban folyamatosan nő a dohányosok száma, különösen a tizenévesek körében. Ha ez így folytatódik, akkor a dohányzás áldozatainak száma húsz éven belül eléri az évi 8,3 milliót - tette hozzá a szakértő.

Ám, ha a kormányok kemény lépéseket tesznek a dohányzás visszaszorítása érdekében - például, jelentősen megemelik a dohányáruk adóját, betiltják a cigaretta-reklámokat, és teljesen betiltják a dohányzást a nyilvános helyeken -, akkor a halálozások száma szerinte a felére csökkenhet 2050-re.

"Ez egy tökéletesen megelőzhető járvány" - vélekedett Bettcher, aki Szingapúrt, Ausztráliát és Thaiföldet hozta fel példaként. Ezekben az országokban a szigorú dohányzás-ellenes törvények segítettek az embereknek a leszokásban.

A hétfőn kezdődött egyhetes konferencián 147 ország képviselői vesznek részt. Valószínűleg sikerül megállapodniuk többek között határokon átívelő dohányreklámokról - ez érzékenyen érinti majd a Forma-1-et -, valamint a cigarettacsempészet elleni szigorúbb fellépésről.

Becslések szerint tavaly 600 milliárd szál cigarettát csempésztek világszerte - ez az összes fogyasztás 11 százaléka. Emiatt a kormányoknak 40 milliárd dollárral lett kevesebb az adóbevételük.