Macho apának a fia is macho

Infostart
2007. június 28. 08:21
Egy szarvasokon elvégzett kutatás szerint a határozott, férfias tulajdonságokkal rendelkező szarvasbikák fiai is hasonlóak lesznek, lányai azonban gyakran túlságosan puhányok.

A kutatás megállapította, hogy a tulajdonságot szabályozó gén előnyöket közvetít a hím utódok számára, ugyanakkor hátrányos a nőstényeknek. Ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű nemi különbözőségeket mutatta ki egy állatban.

A felmérés készítői szerint az evolúció nem hat mindig kedvezően mindkét nem számára. Ez azért is érdekes, mert a természetes szelekcióról eddig mindig azt gondolták, hogy azok az egyedek, amelyek a legjobb géneket kapják, életképesebbek, és több utódot képesek nemzeni, hogy a kiváló génjeiket továbbadhassák.

Most azonban kiderült, hogy a legkiválóbb hím egyedek nem a legkiválóbb nőnemű egyedeket nemzik. Az tehát, hogy melyik a legjobb gén, attól is függ, hogy milyen nemű egyedet vizsgálnak a kutatók.

Katharina Foerster, az Edinburghi Egyetem kutatója rámutatott: azok a gének, amelyek a hímek számára előnyösek, a nőstények számára nem feltétlenül azok.

A kutatók egy Skócia melletti kisebb szigeten vizsgálták a gímszarvas populációt. Ide a XIX. század közepén telepítették be az állatokat, jelenleg csaknem 1000 egyed él itt. Azért választották a szarvasokat, mert ezeknek az állatoknak a genetikai állománya a vizsgált szempontból igen hasonlít az emberekéhez.