Egyetlen extasy-tabletta életre szóló kárt okoz

Infostart
2007. június 28. 05:39
Egyetlen adag extasy hosszú távon károsíthatja a memóriát - állapították meg brit orvosok. A diszkó drogként ismert szer szedőinek kétharmadánál tapasztalták az emlékezőtehetség romlását a Hertfordshire Egyetem kutatói.

Ezek szerint nincs jelentősége, hogy valaki ritkán vagy nagyon gyakran szed extasy-t, hiszen egyetlen adag is maradandó károsodással járhat - hangsúlyozta a kutatás vezetője, Keith Laws.

A kábítószer a fiatalok verbális emlékezőtehetségét károsítja, a vizuálist nem - derítették ki 600 páciens vizsgálata alapján. A betegek átlagosan 327 extasy-tablettát szedtek be életük során; volt, aki csak 16, más azonban 902 adagot fogyasztott.

Csak Nagy-Britanniában félmillióra becsülik az extasy-fogyasztók számát; sokuknak fogalmuk sincs arról, milyen veszélyekkel jár a tabletta szedése.

"Amikor megkérdeztük tőlük, vannak-e memóriazavaraik, általában nemmel válaszoltak. A vizsgálatok után azonban rájöttek, milyen nagy a baj" - emlékeztetett Laws.

A vizsgálat egyébként azt is kiderítette, hogy a vizuális memóriát nem annyira az extasy, mint inkább a cannabis fogyasztása károsítja.