Szaharai homok borítja a Mont Blanc-t

Infostart
2007. június 27. 06:14
A sivatagi homokviharok elérik az amerikai Sziklás-hegység csúcsait, ahol emiatt legalább egy hónappal rövidebb ideig marad meg a hótakaró. Ugyanez történik az Alpokban és a Himaláján is - figyelmeztettek kutatók. A jelenség gyorsíthatja a globális felmelegedést.

A hó visszaveri a Nap sugarait, így ha korábban tűnik el a hegycsúcsokról a hótakaró, felmelegszik az atmoszféra - figyelmeztetett a coloradói Nemzeti Hó- és Jégfigyelő Központ munkatársa. Tom Painter a jelenséget most a Mont Blanc-on vizsgálja.

A szakember beszámolt arról, hogy a hó narancsszínű árnyalata egyértelműen bizonyítja: a Szaharából származó homokot egészen a svájci hegyekig viszi a szél. A jelenséget megfigyelték a Kínában lévő Tien-sanon is - tette hozzá.

Az már eddig is ismert volt, hogy homok olvasztja a havat, azt azonban eddig nem is sejtették, hogy a kár ilyen súlyos. "Elképesztő, hogy egy teljes hónappal hamarabb tűnik el miatta a hótakaró" - figyelmeztetett Tom Painter.

A Sziklás-hegység hótakaróját a több mint háromszáz kilométerre lévő Coloradói-fennsíkról érkező homokviharok pusztítják. Mivel a 19. század közepe óta intenzív földművelés folyik a hegység és a fennsík közötti területen, nincs természetes növénytakaró, amely megállítaná a homokvihart.

A legtöbb szakértő előrejelzése szerint ráadásul a térségben tovább melegszik, és egyre szárazabb lesz az időjárás, vagyis tovább pusztul a természetes növénytakaró - és még súlyosabb károkat okoznak a homokviharok.