Magyarországra jómódú klímamenekültek jönnek

Infostart
2007. június 21. 07:00
Elsősorban a víz és termőföld szűkössége miatti élelmiszerhiány miatt válnak tömegesen ökológiai menekültté az emberek. A menekültáradat Európát is érinti, a tengerszint-emelkedés miatt kitelepülő hollandok egyik célországa éppen Magyarország.

A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének klímaváltozással foglalkozó munkatársa az InfoRádióban elmondta: a víz- és termőföldszűkösség elsősorban Bangladesben és Indiában akut probléma.

Ehhez adódik hozzá a tengerszint emelkedése, a legrosszabb forgatókönyv félméteresnél is nagyobb növekedést prognosztizál. Félméteres emelkedés esetén mintegy tízmillió embernek kellene elhagynia az otthonát - hívta fel a figyelmet Takács-Sánta András.

A szakember kiemelte: Európát is érinti az ökológiai menekültek áradata.

De ez nem csak a szegény országok gondja, Hollandiát is érinti a tengerszint-emelkedés, a holland kormány máris támogatja a kitelepülést, érdekes módon a két célország Magyarország és Románia. Tatabánya mellett például több száz ember befogadására alkalmas lakóparkokat építenek hollandok - tette hozzá Takács-Sánta András.

A klímaváltozás szakértője szerint a megjósolhatatlan méretben és időben bekövetkező menekültáradat elleni legjobb védekezés a megelőzés lenne, segíteni kellene a harmadik világban élőket, hogy minél kevesebb embernek kelljen elhagynia az otthonát.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást