Grand-kanyon a tenger alatt Portugália partjainál

Infostart
2007. június 21. 06:26
Robot-tengeralattjáróval kezdték meg a kutatók annak a portugál partok közelében fekvő tenger alatti völgynek a feltérképezését, amely akkora, mint a Grand-kanyon.

A brit építésű ISIS robot-tengeralattjáró segítségével a kutatók most először pillanthattak be abba a tengermélyi völgybe, amely arról a Lisszabontól északra fekvő városról, Nazaréról kapta a nevét, amelyhez a legközelebb esik.

A Nazare-kanyont régóta jelzik a térképek, eddig azonban még nem végeztek benne behatóbb vizsgálatokat. Most öt kilométeres mélységbe küldték le az ISIS-t, amely meglepő képeket továbbított a szakértőknek, akik a James Cook kutatóhajó fedélzetéről irányították a robotot.

Cápa rekordmélységben


3.600 méteres mélységben egy cápa alakját pillantották meg a kutatók, sokkal mélyebben annál, ahol ezek a ragadozók általában élnek.

A kanyon falát alkotó hatalmas sziklákon mélytengeri korallok kapaszkodtak meg, amelyek szintén részei annak az ökoszisztémának, amely olyan mélységben alakult ki, ahová már egyáltalán nem érnek el a napsugarak.

Élő és holt

A kutatást vezető tudós, Doug Masson szerint a szakértők megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy a víz alatti völgy vajon csak egy tengermélyi "sivatag", ahol nem alakult ki élet, vagy annál több.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Nazare-kanyon e kettő keveréke: egyes helyeken nincs benne más, csak sziklák és homok, máshol azonban korall borítja a kőszálakat.

A kutatók előtt nagy feladat áll, hiszen még rengeteg a feltáratlan tenger alatti képződmény. Doug Masson szerint a Földet borító óceánok és tengerek fenekének mindössze 5 százalékát vizsgálták eddig modern módszerekkel.