Rosszabb jegyeket kapnak az allergiások

Infostart
2007. június 14. 08:39
A szénanáthában szenvedő diákok közel háromnegyede egy érdemjeggyel rosszabb osztályzatot kaphat, mivel az allergiás betegségre szedett legelterjedtebb gyógyszerek csökkentik a koncentrációt - állapította meg egy brit kutatás. A Svábhegyi Állami Gyógyintézet gyermekallergológiai oktatási, módszertani központjának igazgató-főorvosa szerint az új készítményeknek igazoltan nincs ilyen mellékhatásuk.

Az 1800 diák közreműködésével végzett felmérés kimutatta, hogy negyven százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy a diák ront a tudásának megfelelő érdemjegyen, ha a vizsga napján tör rá az allergia.

Ez az arány hetven százalékosra emelkedik, ha nyugtató típusú gyógyszert szed a szénanáthára a vizsga idején.

A felmérést vezető jótékonysági szervezet igazgatója, Samatha Walker kiemelte, hogy ez a fajta allergia 14 és 24 éves kor között jelentkezik, és ebben az időben a diákokra egész életüket meghatározó vizsgák várnak, így komolyan kell venni ezt a helyzetet.

A szervezet a felméréssel társadalmi vitát kíván kezdeményezni arról, hogy érdemes lenne-e elhalasztani a vizsgaidőszakot egy olyan időpontra, amikor már csökken a pollenek száma a levegőben.

Samantha Walker hozzátette: reméli, hogy a felmérés segít a diákoknak abban, hogy felismerjék, a nyugtatót nem tartalmazó szerekkel kezeljék allergiájukat.A korábban alkalmazott antiallergiás gyógyszerek valóban csökkentették a gyermekek és a felnőttek koncentrációs képességét, azonban a jelenleg használatos, új készítményeknek ilyen hatása már nincs - szögezte le a Svábhegyi Állami Gyógyintézet gyermekallergológiai oktatási, módszertani központjának igazgató-főorvosa.

Kósa Lajos az InfoRádiónak elmondta: orvosi cikkek bizonyították, hogy nincsenek mellékhatásai a gyógyszereknek.

Kifejtette: tudományos vizsgálatok igazolták, hogy ezek az antiallergiás készítmények a pilótáknál sem okoznak álmosságot, tudatbeszűkítő funkciót vagy koncentrációcsökkenést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kósa Lajos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást