Van gyógyszer a Parkinson-kórra

Infostart
2007. június 12. 05:16
Lelassítható, vagy akár meg is állítható a Parkinson-kór kialakulásának folyamata egy gyógyszerrel, amelyet általában a magas vérnyomás kezelésére használnak - állapították meg amerikai kutatók. Egy kalcium-megkötő gyógyszer nyújthat reményt a betegségben szenvedőknek.

A chicagói egyetemen, egereken végzett kutatások igazolták, hogy az israpidine nevű gyógyszer képes megfiatalítani az agynak azon neuronjait, amelyek elhalásnak indultak a Parkinson-kór miatt. A kalcium-megkötő gyógyszert hagyományosan a magas vérnyomás és a szívroham kezelésére használják.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a gyógyszerrel kezelt egerek nem alakult ki a Parkinson-kór.

A kutatók megállapították, hogy az idegsejtek közti információ-továbbítást végző dopamin nevű ingerületátvivő anyagot termelő idegsejtek, amelyeket a kór általában először megtámad, az egereknél visszatért az eredeti alakjához.

A tudósok szerint a magyarázat az, hogy az idősebb embereknél a kalcium ionok a dopaminokban megváltoztatják az anyag állapotát, és a gyógyszer képes megállítani ezt a folyamatot.

A Parkinson-kór az idegrendszer ismeretlen eredetű, lassan előrehaladó, az idegsejtek elfajulásával járó megbetegedése, amely jellegzetes mozgásproblémákkal jár. Általában 40 és 70 éves kor között jelentkezik.